Bekkenfysiotherapie

(Kinder)bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een vorm van fysiotherapie, gespecialiseerd in het voorkomen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik, bekken en lage rug bij zowel vrouwen, mannen als kinderen. (Kinder)bekkenfysiotherapie wordt gegeven door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut.

Met welke klachten kunt u bij ons terecht:

  • Incontinentie; ongewild verlies van urine- en/of ontlasting.
  • Een verhoogde aandrang om te plassen en/of te ontlasten.
  • Obstipatieklachten.
  • De gevolgen van verzakkingen van blaas, baarmoeder o-of darmen (zoals pijn in de onderbuik, een zwaar gevoel in de vagina, een uitpuilend gevoel in de vagina of anus, of het gevoel op een bal te zitten).
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of rond de geslachtsdelen.
  • Pijn tijdens of na het vrijen.
  • Bekkenpijn of lage rugpijn tijdens of na de zwangerschap.

Tevens kunt u bij ons terecht voor:

  • Bekkenfysiotherapeutische begeleiding voor of na operaties in de onderbuik.
  • Bekkenfysiotherapeutische begeleiding tijdens of na de zwangerschap.

De behandeling:

De bekkenfysiotherapeut begint met een uitgebreid intakegesprek. Tijdens deze intake wordt beoordeeld of bekkenfysiotherapie geschikt is als aanpak voor uw klacht. Nadat deze intake heeft plaatsgevonden vindt een onderzoek plaats. De eerste keer is dit alleen een uitwendig onderzoek. Soms geeft het veel aanvullende informatie door een vaginaal of anaal inwendig onderzoek uit te voeren. Dit wordt nooit de eerste keer gedaan en gebeurt altijd in overleg met en na toestemming van de patiënt. Naast het onderzoek is het mogelijk dat u wordt gevraagd een vragenlijst in te vullen voor aanvullende informatie met betrekking tot uw klacht. Vervolgens wordt samen met u een behandelplan opgesteld. De behandeling start met uitleg om inzicht te krijgen in de klacht en met gericht advies. In de volgende afspraken wordt gebruik gemaakt van diverse vormen van specifieke oefentherapie. Deze oefentherapie is erop gericht de functie van de bekkenbodemspieren en van de spiergroepen die hiermee samenhangen, te optimaliseren. Indien het een meerwaarde biedt voor de behandeling, behoort een inwendig onderzoek of een inwendige behandeling (zoals biofeedback of ballontraining) door de bekkenfysiotherapeut tot de mogelijkheden. Dit gebeurt alleen na overleg met de patiënt en zo nodig in overleg met de verwijzend arts.

Bekijk onze folder